Secretara de stat Carolina Novac a participat, în perioada 2-4 octombrie, la cea de-a 10-a ediție a Forumul de Securitate de la Varșovia, în cadrul căruia a discutat despre “Tranziția energetică a Europei: furnizarea de energie sigură, durabilă și accesibilă în Europa Centrală și de Est”

În cadrul dezbaterilor a fost pus accentul pe necesitatea de a accelera tranziția energetică în regiune, în contextul războiului din Ucraina, care a scos în evidență vulnerabilitatea Europei la perturbările în aprovizionarea cu energie din Rusia. Pentru a asigura securitatea energetică a regiunii, sunt necesare diversificarea surselor de aprovizionare, dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei și o cooperare sustenabilă între țările din regiune. De asemenea, a fost pus accentul pe importanța asigurării accesibilității energiei pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili. Pentru a atinge aceste obiective, participanții la Forum au pledat pentru intensificarea cooperării între statele din regiune și pentru o mai mare implicare a Uniunii Europene.

De asemenea, secretara de stat responsabilă de decarbonizare a avut și un șir de întrevederi bilaterale, cu omologul său polonez, secretarul de stat al Ministerul Climei și Mediului, Adam Guibouge-Czetwertyńskiego; cu directorul pentru Vecinătatea Estică și Consolidarea instituțiilor, DG NEAR, Comisia Europeană, Lawrence Meredith; cu fostul ministru al Energiei din Polonia, Michal Kurtyka; cu directorul executiv interimar al Fundației pentru o societate deschisă, Europa și Asia Centrală, Goran Buldioski, și cu delegația Siemens Energy, condusă de Karim Amin, membru al Comitetului Executiv. Au fost abordate necesitățile și modalitățile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, oportunitățile de investiții în producerea energiei regenerabile și în infrastructura de stocare a energiei verzi produse în exces. Carolina Novac a abordat și posibilitățile de cooperare cu Polonia, inclusiv în ceea ce privește schimbul de experiență și preluare de bune practici.

Forumul de Securitate de la Varșovia este organizat de Fundația Casimir Pulaski, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei și structurilor internaționale, precum NATO, UE, OSCE și Consiliul Europei. Evenimentul este una dintre principalele conferințe europene de securitate dedicate cooperării transatlantice și axată pe elaborarea de răspunsuri comune la provocările comune, cu accent pe securitatea Europei Centrale și de Est. Ediția din acest an a evenimentului a cuprins, pentru a doua oară consecutiv, domeniul de securitate energetică. 


Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All