Ministerul Energiei a desfășurat marți, 14 mai, cea de-a doua rundă de dezbateri publice asupra proiectului de Lege privind promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică. Proiectul urmărește consolidarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) existente, în contextul politicilor de eficientizare a consumului de resurse energetice și promovării practicilor europene.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reiterat că prin introducerea modificărilor în legislație se urmărește scopul esențial, de a oferi consumatorilor un serviciu calitativ și de a duce confortul în casele cetățenilor.

Prezent la dezbateri, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a accentuat importanța modernizării sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

“Sistemul centralizat de încălzire este considerat cel mai eficient din punct de vedere cost-beneficii, în special dacă e bazat pe tehnologii moderne de cogenerare”, a declarat Constantin Borosan.

La o nouă rundă de dezbateri publice au participat reprezentanții societății civile, întreprinderilor și instituțiilor din domeniul energetic, precum și reprezentanții APC și APL, dar și experți energetici.

În cadrul evenimentului au fost prezentate îmbunătățirile operate în baza propunerilor și sugestiilor, formulate în cadrul dezbaterilor publice precedente, printre care responsabilitatea unităților termoenergetice de calcul și facturarea energiei termice, inclusiv unde sunt locatari insolvabili, dar și repartizarea cantităților de energie consumată pentru spațiile nelocuibile, aflate în proprietatea, folosința sau gestiunea terților.

Una din propunerile, parvenite de la experții în energetică, s-a referit la formularea foii de parcurs, aferente sectorului termoenergetic, pentru clarificarea tuturor impedimentelor în procesul de dezvoltare a SACET-utilor.

În cadrul dezbaterilor părțile au convenit să vină cu propunerile finale până în luna iunie. Următoarea rundă de consultări a fost stabilită pentru 31 mai.

Proiectul de Lege privind promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică propune o serie de modificări de interes major atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru gestionarii de blocuri, antreprenorii imobiliari și alți agenți economici. Printre acestea se numără posibilitatea ca unitățile termoenergetice să investească în reconstrucția sistemelor interne și dotarea cu contoare individuale a fiecărui apartament, pentru a facilita implementarea distribuției pe orizontală, sau implementarea propriei metode de distribuție a energiei termice. În prezent, rețelele interne pot fi modernizate doar de către gestionarul blocului locativ.

Alte prevederi ale legii se referă la promovarea surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin contribuția unităților termoenergetice pentru integrarea la consumatori a surselor de producere a energiei termice din surse regenerabile; obligativitatea SACET-urilor de a procura energie termică reziduală din activități industriale, precum și de a examina soluții de valorificare energetică a deșeurilor și a elementelor de stocare a energiei termice, în cadrul planurilor de dezvoltare a SACET-urilor. De asemenea, proiectul de lege prevede instituirea zonelor unitare de termoficare în localitățile unde există SACET, unde va fi aplicată doar soluția de încălzire bazată pe SACET și va fi interzisă deconectarea de la sistemul centralizat de încălzire.

Totodată, clădirile publice vor fi (re)conectate obligatoriu la SACET, conform principiului „rolul exemplar al sectorului public”, dar și blocurile nou-construite și cele supuse renovărilor majore.

De menționat că, dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică precum și a instalațiilor de cogenerare reprezintă o prioritate a politicii de stat în domeniul energetic. 

În Republica Moldova, promovarea cogenerării se efectuează cu scopul de a micșora dependența de combustibilii fosili și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, prin producerea simultană de energie electrică și termică într-o singură instalație. 

Cu suportul Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în perioada 2016-2020, cca 50 milioane de euro au fost investite în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău și Bălți, iar până în 2025 va fi direcționat un efort investițional de cca 110 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de modernizare a SACET-urilor. 

În Chișinău, sunt peste 3800 de blocuri cu circa 200 mii de apartamente, conectate la sistemul centralizat de încălzire, iar la Bălți – 765 de blocuri locative. Potrivit datelor S.A Termoelectrica, aproximativ 26 de mii de apartamente din capitală au fost debranșate de la încălzirea centralizată.  



Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All