Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova nu va obstrucționa livrarea de gaze în regiunea transnistreană, chiar dacă tranzitul gazelor din Rusia către Europa ar fi stopat.

În cadrul unui interviu acordat postului Moldova 1, s-a subliniat că volumul mediu zilnic de tranzit de gaze din Rusia către Europa este de aproximativ 42 de milioane de metri cubi, dintre care 5,7 milioane sunt destinați Republicii Moldova, inclusiv regiunii transnistrene. În cazul unei întreruperi a acestui tranzit, Transnistria ar putea intra într-un colaps energetic.

Ministrul a explicat că, deși gazele nu vor mai putea fi livrate pe ruta clasică din Ucraina direct în Transnistria, există alternative viabile. „Există rute alternative pentru a livra acest gaz. Noi le discutăm. Deja este practic cert că pe ruta clasică din Ucraina direct spre regiunea transnistreană acest gaz nu va putea veni,” a declarat Parlicov.

Una dintre alternativele viabile este utilizarea gazoductului transbalcanic, prin Turcia, cu livrare în regim revers către Transnistria. „Sunt costuri suplimentare pe care trebuie să și le asume fie partea rusă, fie cei din regiunea transnistreană,” a adăugat ministrul.

Această declarație vine în contextul tensiunilor energetice crescânde și subliniază angajamentul Chișinăului de a asigura stabilitatea energetică a regiunii, indiferent de provocările geopolitice.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All