În satul Cosăuți, raionul Soroca, primele 20 de gospodării se vor putea racorda la rețeaua de distribuție a gazelor naturale în lunile următoare, odată cu finalizarea lucrărilor de extindere. Proiectul a avansat semnificativ, cu finalizarea lucrărilor de pozare a conductelor subterane de gaze din polietilenă de presiune medie și joasă.

Gazificarea localității a devenit posibilă după construcția, anul trecut, a unei conducte de gaze interrurale de presiune înaltă, cu o lungime de peste 9 kilometri, și instalarea punctului principal de reglare-măsurare a gazelor. Acest proiect va permite nu doar racordarea gospodăriilor private, ci și a instituțiilor sociale importante, inclusiv primăria, școala și grădinița din localitate.

În același timp, în municipiul Soroca, se desfășoară reamplasarea a circa 1,2 kilometri de conducte supraterane de distribuție a gazelor naturale într-unul dintre cartierele municipiului. Rețeaua veche, construită în perioada sovietică și utilizată până în 2006 pentru alimentarea cu propan-butan, nu mai face față cererii actuale de gaze naturale, în special pe durata iernii. După 1995, multe apartamente au fost dotate cu centrale de încălzire autonome, crescând semnificativ consumul de gaze naturale.

Reamplasarea rețelelor va asigura peste 300 de apartamente cu volumele necesare de gaze naturale. Anul trecut, lucrări similare au permis asigurarea a circa 560 de apartamente din municipiu cu volumele necesare de gaze.

La nivel național, în 2024 se vor poza peste 89 kilometri de gazoduct în 47 de localități. Se estimează că, într-o primă etapă, numărul noilor consumatori va fi de aproximativ 1700, cu posibilitatea de a se dubla în perioadele următoare.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All