Ucraina a anunțat luni că are un excedent de producție de energie electrică și că îl va exporta către vecinii săi, Moldova și Polonia, potrivit Ministerului Energiei al Ucrainei. Acest lucru este posibil datorită consumului redus de energie în țară, ca urmare a invaziei rusești din 2022.

Înainte de agresiunea Rusiei, Ucraina producea mai multă energie electrică decât consuma, dar producția a scăzut drastic după ce Rusia a atacat și ocupat mai multe facilități energetice, inclusiv centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa. Ucraina a fost nevoită să interzică exporturile de energie în timpul sezonului de încălzire, pentru a face față întreruperilor la scară largă.

"În prezent, există un excedent de energie electrică în sistemul energetic al Ucrainei. Am început să transferăm acest excedent în Polonia, iar în curând vom exporta și în Moldova", a declarat ministerul pe Telegram, o aplicație de mesagerie.

Ministrul Energiei al Ucrainei, German Galușcenko, a spus agenției Reuters luna trecută că Ucraina ar putea relua exporturile semnificative de energie începând cu această primăvară. De asemenea, el a anunțat că Ucraina plănuiește să construiască patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, pentru a recupera capacitatea energetică pierdută din cauza războiului cu Rusia.

Sursa: Reuters 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All