Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a transmis un mesaj video participanților la conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”, organizată miercuri la Sinaia de către New Strategy Center, declarând că Republica Moldova va contribui la reconstrucția Ucrainei.
"Am început să lucrăm, împreună cu Ucraina, nu doar să reducem prețul de tranzit a gazelor, dar și să creăm un tarif special pe partea noastră de coridor. De asemenea, credem că e posibil să avem un tarif comun pentru întregul coridor din Bulgaria până în Ucraina pentru a-l face confortabil în utilizare pentru cât mai mulți traderi și să servească drept principală rută alternativă pentru stocarea gazelor în depozitele ucrainene în timpul verii, astfel încât să acopere vârful cererii în Europa centrală și de est în timpul iernii. Anterior, anume acesta era principalul avantaj competitiv al Gazprom, pe care-l putem prelua și utiliza cu furnizorii alternativi de gaze.", se spune în mesajul oficiaulului.

Parlicov a mai menționat că Republica Moldova va deveni un pod de transport al energiei electrice către Ucraina:

„Lucrăm la întărirea interconexiunilor de electricitate cu România, nu doar pentru a întări propria securitate, ci pentru a servi ca un pod în transportul de energie atât din Ucraina spre România, cât și în direcție inversă. Dacă Ucraina va avea nevoie de mai multă energie în timpul reconstrucției, vom putea asigura transportul inclusiv din România”.

Ministrul Energiei a explicat că atât interconexiunile pe care le construim cu România, cât și interconexiunile puternice pe care le avem cu Ucraina vor servi ca stimul pentru investiții în energia verde în republica noastră.
 
„Aceste interconexiuni vor permite și livrarea volumelor necesare de energie în Ucraina, atunci când va fi nevoie. R. Moldova își dorește să fie parte a acestui proces de reconstrucție a Ucrainei. Doar împreună putem asigura nu doar pacea și securitatea, ci și dezvoltarea și bunăstarea în țările noastre, după încheierea războiului. Cred ferm că acest război trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei”, a conchis Parlicov.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All