Prețul petrolului a scăzut astăzi peste 1% luni, în ciuda conflictului din Orientul Mijlociu, deoarece impactul limitat asupra producției de petrol a determinat realizarea de profituri, după ce benchmark-urile petrolului au câștigat 2% săptămâna trecută.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 1,14 dolari, sau aproximativ 1,5%, la 77,15 dolari pe baril până la 1250 GMT, iar țițeiul american West Texas Intermediate a pierdut 1,15 dolari, sau 1,6%, până la 71,53 dolari, informează Reuters.

Mai mulți proprietari de nave cisternă au evitat Marea Roșie și mai multe nave cisternă au schimbat direcția vineri, după ce SUA și Marea Britanie au lansat atacuri asupra țintelor Houthi din Yemen, în urma atacurilor grupării susținute de Iran asupra navelor de transport, ca răspuns la războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Conflictul a oprit, de asemenea , cel puțin patru cisterne cu gaz natural lichefiat care tranzitează zona.

Negociatorul-șef pentru houthii din Yemen a avertizat luni că atacurile asupra navelor care se vor îndrepta spre Israel vor continua.

Până acum nu au existat pierderi de aprovizionare cu petrol, dar întreruperea transportului îngustează indirect piața, menținând 35 de milioane de barili pe mare, din cauza distanțelor mai lungi pe care expeditorii trebuie să le facă pentru a evita Marea Roșie.

În Libia, oamenii care protestează împotriva corupției au amenințat că vor închide alte două instalații de petrol și gaze după ce au închis zăcământul Sharara ce livra 300.000 de barili pe zi până la data de 7 ianuarie.

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All