Uniunea European a convenit joi să-și reformeze piața de energie electrică, în vederea stabilizării facturilor consumatorilor, dar și pentru a stimula investițiile în energii cu emisii scăzute de carbon, regenerabile și nucleare, un punct cheie pentru a-și accelera tranziția și pentru a-și păstra competitivitatea industrială.

"Această înțelegere este o veste excelentă, deoarece ne va ajuta să reducem și mai mult dependența Uniunii Europene de gazul rusesc și să sprijinim energia fără emisii de carbon pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Datorită acestui acord, vom putea să stabilizăm piețele pe termen lung, să accelerăm implementarea surselor de energie regenerabilă, să oferim electricitate mai accesibilă cetățenilor UE și să îmbunătățim competitivitatea industrială." a declarat Teresa Ribera, vicepreședinte al guvernului spaniol și de ministru al tranziției ecologice și provocărilor demografice.

Propunerea face parte dintr-o reformă mai amplă și include o regulă axată pe îmbunătățirea protecției UE împotriva manipulării pieței prin monitorizare și transparență sporită (REMIT). Un acord provizoriu privind REMIT a fost încheiat la 16 noiembrie 2023.

După creșterea prețurilor la energia electrică de anul trecut, această reformă urmărește în special reducerea facturilor gospodăriilor și întreprinderilor grație contractelor pe termen lung la prețuri stabilite în prealabil care fac posibilă atenuarea în timp a impactului volatilității prețului gazelor.

În acest context, statele vor putea alege să favorizeze „exclusiv” contractele de energie electrică din noi centrale electrice din surse regenerabile.

Textul acordului privind reforma pieței de energie electrică în Uniunea Europeană  trebuie ratificat oficial de către statele membre și Parlamentul European. Analiștii economici  apreciază că un astfel de acord va oferi mai multă predictibilitate investitorilor datorită contractelor garantate de stat pentru orice investiție publice făcută în producerea de energie electrică fără carbon (generabilă sau nucleară).

 

Cele mai citite

  • Week

  • Month

  • All